Obavještenje

UDRUŽENJE UZGAJIVAČA OVACA I KOZA „KOZARA“

Dobrovoljačka b.b., Kozarska Dubica
Tel. 00387 65 543 905
e-mail: udruzenjekozara@gmail.com
Datum : 30.03.2020.godine
Broj :05/20
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE RS
Predmet : Obavještenje
Udružnje uzgajivača ovaca I koza “Kozara” , Vas obavještava da se zbog trenutnog stanja I mjera koje se provode zbog pandemije “koronavirusa” nema prodaje jagnjadi.
Osnovni prihod uzgajivača ovaca je prodaja jagnjadi koja se obavlja najvećim dijelom (80%) u period mart-juni. Sada ne rade restorani I pečenjare pa je otkup jagnjadi u potpunosti zaustavljen. Broj neprodanih jagnjadi je svakim danom sve veći I trenutno se mjeri u stotinama, a za dvadesetak dana I u hiljadama. Treba imati na umu da dobar dio uzgajivača ovaca živi isključivo od uzgoja I prodaje jagnjadi I da je jedini prihod na tim gazdinstvima ostvariv u većini slučajeva u ovom periodu.
Udruženje može organizovati prodaju jagnjadi na području potkozarskih opština u uslovima koji su uskladjeni sa propisanim mjerama, a sve to pod pretpostavkom da ima zainteresovanih otkupljivača.
Upravni odbor udruženja je u skladu sa novonastalom situacijom donio sljedeće zaključke koji su smjernice daljeg djelovanja udruženja :
1.Tražiti pomoć MPŠV-e RS kod oglašavanja ponude za prodaju živih jagnjadi (oglašavanje putem javnih srevisa informisanja, poput RTRS-a I ostalih lokalnih medija), sa ciljem da se privuku veliki otkupljivači;
2.Ukoliko se postigne dogovor sa otkupljivačima-klaoničarima, potrebno je sa lokalnim vlastima na području opština (Kozarska Dubica, Prijedor, Gradiška, Kostajnica I Novi grad ) dogovoriti da se jednom sedmično na stočnim pijacama organizuje vaganje I isporuka jagnjadi.Pri tom će mjere koje su propisane kada je u pitanju rastojanje između ljudi, zaštitne rukavice I zaštitne maske biti u potpunosti poštovane, u čemu će pored komunalne policije, pomoći I redari angažovani od strane udruženja.
3.Ukoliko se ne postigne dogovor sa potencijalnim kupcima o tome će biti obavješteno Ministarstvo, kako bi smo zajedno pokušali naći rješenje.

S poštovanjem,

Predsjednik UUOK “KOZARA”
Santrač Dragan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *