Nema zaraze stoke korona virusom, ipak pojačajte biosigurnosne mjere na farmama

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obavijestila je da je samo poznato da se druga određena vrsta korona virusa (MERS-COV) prenosi s kamila na čovjeka, ali navode da za sada nema još dokaza da domaće životinje ili kućni ljubimci mogu biti nosioci i prenosioci COVID 19 virusa na čovjeka.
Vrijeme je kada bi odgovornost za sebe, svoju porodicu i širu zajednicu trebala biti na najvećem nivou.
U primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji svako bi trebao da se odgovorno i preventivno ponaša.
Zdravlje ljudi i biosigurnosne mjere moraju biti iznad želje za profitom i zaradom. To ne znači obustavu proizvodnje već pojačane mjere predostrožnosti putem dezinfekcije.
Suzbijanje pojave rizika od oboljenja životinja i čovjeka sprovodi se provođenjem biosigurnosnih mjera na farmi. Uobičajene aktivnosti održavanja higijene i čistoće u narednom periodu potrebno je podići na još veći stepen i pojačati dezinfekciju. Vlasnici i zaposlenici na velikim farmama ili poljoprivrednici na onim manjim, u okviru porodičnih gazdinstava, u neposrednoj su i konstantnoj interakciji sa vanjskim faktorima izvan okvira kruga imanja ili farme.
Poljoprivredni proizvođači mjerama zaštite i prevencije djeluju na svom gazdinstvu. Međutim, pažnju treba posvetiti vanjskim faktorima koji ulaze u okvire imanja. Dolazak dobavljača, otkupljivača, posjeta veterinara, kretanje zaposlenih, posjetilaca, ulazak automobila, mehanizacije i slično.
Sve radnje vezane za ulazak vanjskih faktora na farmu treba tretirati sa zaštitnim rukavicama i maskama uz obavezno pojačanu dezinfekciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *