Kozarima bi uz veći podsticaj puno značilo subvencionisanje nabavke zaštitnih ograda

Uzgoj koza u Republici Srpskoj posljednjih je godina doživo ekspanziju, a u idućim bi godinama moglo postati jedna od glavnih grana stočarstva. U tome će svakako pomoći i veći podsticaji za proizvodnju mlijeka koje je za iduću godinu najavio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalića.

Veći podsticaj za proizvedeno mlijeko značiće mnogo. Proizvodnja bi bila isplativija, a uvjeren sam da bi se i broj uzgajivača koza povećao, što automatski otvara saradnju sa mljekarama.
Kako kaže Draženko Banđur, predsjednik Udruženja kozara Hercegovine, taj je kraj bogomdan za uzgoj koza.
„Veći podsticaj za proizvedeno mlijeko značiće mnogo. Proizvodnja bi bila isplativija, a uvjeren sam da bi se i broj uzgajivača koza povećao, što automatski otvara saradnju sa mljekarama, koje su i ranije bile zainteresovane za otkup, ali nismo imali dovoljno da im ponudimo“, rekao je za Glas Srpske Banđur, dodavši da ovo udruženje broji oko 100 članova koji na farmama imaju blizu 9.000 koza.
Najisplativija proizvodnja kozjeg sira:
Dragan Santrač, predsjednik Upravnog odbora Udruženja uzgajivača ovaca i koza „Kozara“ kaže kako je trenutno najisplativija proizvodnja kozjeg sira i prodaja u domaćinstvu, a da bi poticaj nešto značio kada kada bi svi kozari predavali mlijeko u mljekare i kada bi otkupna cijena bila bolja.
„Najveća podrška kozarskoj proizvodnji bio bi veći podsticaj po grlu. Kozari sada po jednoj kozi dobijaju deset maraka, optimalno bi bilo bar 50 KM. Ukoliko to bude postignuto, sigurno bi kozarstvo doživjelo ekspanziju i bili bi vidljivi ekonomski efekti te proizvodnje“, rekao je Santrač.
„Za kilogram kozjeg sira potrebno je od 22 do 25 maraka, u zavisnosti od opštine do opštine, dok se litar kozjeg mlijeka kreće između 2,5 i tri marke“, rekao je Banđur.
Subvencionisanje nabavke zaštitnih ograda:
Osim većih podsticaja, uzgajivačima bi puno značilo subvencionisanje nabavke zaštitnih ograda. Naime, poljoprivrednicima vukovi ne daju mira. Do 2016. godine resorno je ministarstvo refundiralo 50 odsto troškova za zaštitne ograde, ali je to kasnije ukinuto.
„Bilo bi dobro ako je moguće da se razmotri opcija da takav vid podrške dobijemo ponovo“, istakao je Banđur koji je sam prije nekoliko godina ogradio 130 hektara zemljišta i tako osigurao koze od zvijeri.
Izvor:https://www.agroklub.ba/stocarstvo/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *