Посјета међународном фестивалу узгајивача оваца у Бугарској

Овај фестивал је организован у мају 2019.године у трајању од пет дана и представља централну манифестиацију посвећену овцама и њиховим узгајивачима у Бугарској, коју посјети скоро 100.000 људи. На овом фестивалу представљени су национални и традиционални обичаји Бугарске, што представља похвалан вид  промоције традиције и културе Бугарске, који могу представљати добар примјер и путоказ за промоцију наше државе. Одржана су и разна такмичења везана за сектор овчарства.

Наша делегација је имала организовану посјету са унапријед одређеним планом и програмом, који је обухватао, отварање фестивала, посјету и преглед атракција фестивала, посјету локалној фарми оваца, округли сто на тему дигитализације у сектору овчарства и изазови за младе фармере у овчарству уз присуство преставника Европске комисије и Европског парламента.

Програм је обухватао и слободне активности које само искористили за размјену контаката и искутава са осталим учесницима фестивала. Присутно је било 18 представника различитих  земаља од који је већина показала заинтересованост за размјену искустава и жељу за различитим видовима сарадње са Републиком Српском и Босном и Херцеговином. Приликом излагања на задану тему искористили смо прилику да у име удружења узгајивача оваца и коза „Козара“  позовемо ученснике округлог стола на учешће и помоћ при организацији сајма овчарства у Републици Српској, помоћ и преношење искуства у циљу оснивања одгајивачке организације и учлањења у међународну асоцијацију узгајивача оваца.

Удружење узгајивача оваца и коза „Козара“ је добило чврста обећања за пријем у међународну асоцијацију узгајивача оваца, и да ће уз меторство бугарских колега бити укључени у пројекте које финансира Европска Унија.

Одушевњени смо професионалношћу и врхунском организациом фестивала у режији пријатеља из Бугарске на челу са предсједником организације Симоном Караколевим, и имамо само похвале на њихов рачун.

Посјету Бугарској делегације Удружења узгајивача оваца и коза „Козара“ је и као прошле године подржало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *